14.01.2013

Kurczak w oliwie truflowej


ELEGANCJA NA CO DZIEŃ

Dodatek oliwy truflowej do zwyczajnego codziennego dania sprawi, że stanie się ono wykwintne i nieprzeciętne. Przykładem niech będzie pierś kurczaka a dodatek ziemniaków uprzednio obgotowanych, obsypanych ulubionymi ziołami, skropionych oliwą i upieczonych w piekarnika to już prawdziwa uczta.

PIERŚ KURCZAKA DLA SMAKOSZY

1 duża pierś z kurczaka
8 dużych pieczarek
8 dużych suszonych pomidorów z oliwy.
1 cebula.
250 ml śmietany 18 %
100 ml białego wytrawnego wina.
3 łyżki oliwy truflowej.
Masło, olej z pomidorów.
Sól, świeżo zmielony pieprz.

Pierś przekroić na 4 porcje, obsypać solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju na rumiano. Pierś przełożyć do ranka a na pozostałym tłuszczu obsmażyć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do piersi wraz z pokrojonymi w paski pomidorami i oliwą truflową. Podlać winem i ok. ½ szklanki wody, dusić 20 min. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie zagotować, sos zagęścić w zależności od upodobań, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem wstążki lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli podajemy z pieczonymi ziemniaki, wskazane zmniejszenie ilości sosu (ilość śmietany możemy zmniejszyć do 200 ml. i nie dodawać wody do duszenia mięsa).

SMACZNEGO !
Ana
******

5 komentarzy:

  1. dobre to, dobre... koniecznie spróbuje przy najbliższej okazji... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurczaka, pewnie wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak oliwy truflowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak i pieczarki dwie moje ulubione potrawy :) Pieczarki są uniwersalne , a i kurczaka można na wiele sposobów robić. A takie połączenie - genialne:)

    OdpowiedzUsuń