22.08.2011

Hitowa ryba w sosie pomarańczowym z warzywami

Witam wszystkich !

Jestem Ana i jak na debiutantkę przystało proszę o wybaczenie jeśli coś będzie nie tak. Obiecuję, że dołożę wszelkich starań aby było ciekawie i z humorem.



Nasze wspólne gotowanie to przede wszystkim rozwijanie wspólnej pasji a wspólna pasja jak wiadomo zbliża ludzi. Zachęcam wszystkich do wspólnych działań, niekoniecznie tylko w dziedzinie kulinarnej.



Mam nadzieję że przepisy które będziemy prezentować trafią w gust dwóch pokoleń.

Niejednokrotnie wprowadzamy własne innowacje do oryginałów.

Czy wychodzi nam to dobrze ?

Oceńcie sami:



Na początek istny hit w naszym domu, potrawa godna polecenia, ze względu na łatwy i krótki sposób przygotowania, niską kaloryczność, zachęcający wygląd i według nas niebiański smak.






Ryba w sosie pomarańczowym z warzywami:



Dowolna ryba (filety bez ości, ilość wystarczająca na 3 porcje). Polecamy tilapię.

1 spora marchewka

1 pęczek dymki

1 niezbyt duża cukinia

1 średnia czerwona papryka

125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Nieco skórki pomarańczowej startej z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy.

Wegeta, sól, pieprz, przyprawa do ryb, sok z cytryny, łyżeczka masła, łyżka oleju, nieco mąki ziemniaczanej.



Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, sola pieprzem i przyrządzić w sposób dowolny: ugotować na parze lub upiec zawiniętą w folię w kombiwarze lub piekarniku

ok. 30 min w temp 200 – 250 st.





Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach, paprykę pokroić w cienkie paseczki, białe części dymki pokroić i zeszklić na maśle, dodać sok z pomarańczy, podgrzać, doprawić solą i pieprzem, zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą, dodać skórkę pomarańczową i szybko zagotować. Warzywa szybko obsmażyć na oleju, doprawić wegetą, odparować wodę. Po zdjęciu z ognia wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem z dymki.



Na talerze wylać po łyżce sosu pomarańczowego, wyłożyć rybę , polać łyżką sosu, wyłożyć warzywa formując kopczyk, pozostałym sosem polać warzywa.



SMACZNEGO!!!


6 komentarzy:

  1. Taka rybka, z takim kolorowym przybraniem musi być świetna! Może dołączysz z przepisem do mojej akcji warzywa psiankowate ?http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w gronie gotujących/blogujących:). Kiedyś w podobnym zestawie robiłam schab - też był przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo, naprawdę bardzo apetycznie :). Lubię połączenie smaku ryby i owoców.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, kolejna fajna propozycja na postny obiadek - do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli polecacie tilapię, to moje zaufanie szybuje w dół. Niestety.

    OdpowiedzUsuń