Zapewne większość z Was zna to ciasto, które spotkać można pod różnymi nazwami, najpopularniejszą jest chyba miodownik. Przepisy też nieco różnią się od siebie, ale mimo to smakują podobnie. Smak miodu, kojarzy mi się ze świętami więc, postanowiłam upiec go w tym przedświątecznym okresie aby trochę wcześniej poczuć magię świąt.
Mój placek w domu i rodzinie znany jest jako placek góralski.
PLACEK GÓRASKI
Ciasto:
4,5 szklanki maki pszennej
4 jajka
3 płaskie łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¼ szklanki cukru pudru
10 dag masła
Z podanych składników zagnieść ciasto, najpierw siekając nożem, następnie szybko zgnieść rękoma. Wstawić do lodówki aby stwardniało, następnie podzielić na 3 części i upiec 3 placki (każdy osobno) w formie na placek 25 x 36 cm. Pieczemy w temp. 200 st. 10-15 min. należy uważać aby nie były zbyt przypieczone bo będą za twarde.
Krem:
1 litr mleka o dowolnej zawartości tłuszczu
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 masło roślinne lub Kasia
aromat pomarańczowy lub skórka pomarańczowa w opcji świątecznej
3-4 łyżki soku z cytryny
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Wiórki kokosowe do posypania ciasta.
Zagotować mleko z kaszą i cukrem cały czas mieszając i gotować na małym ogniu 3 – 5 min.
Wystudzić, mieszając lub miksując od czasu od czasu aby nie dopuścić do zdobienia się twardej pokrywy na wierzchu. Gdy masa wystygnie dodajemy aromat, cytrynę i mały porcjami masło lub Kasię i miksujemy końcówkami do mieszania ciasta. Gotowy krem wstawiamy do lodówki aby trochę stężał.
Każdy placek smarujemy dżemem, następnie nakładamy 1/3 kremu, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, szczelnie nakryte, wstawiamy do lodówki na ok. 2 dni, aby ciasto zmiękło.
SMACZNEGO !
***
Ja w tym roku na Święta pierwszy raz będę robiła to ciasto :) U Ciebie prezentuje się niesamowicie :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak przedświąteczne słodkości! :)
OdpowiedzUsuńTeż będę robiła podobne ciasto na święta:)
OdpowiedzUsuń