30.05.2012

Najprostszy tort truskawkowy pod słońcem


Sezon truskawkowy prawie w pełni, więc tort truskawkowy jak najbardziej jest na czasie. W dodatku tak prosty, że zrobi go każdy.

Tort truskawkowy :
- Śmietana 30%  500ml.
- 3 galaretki truskawkowe
- 1,25 kg truskawek
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów.

Tortownicę  o średnicy 28 cm. wykładamy biszkoptami i nasączamy wodą zmieszaną z cytryną lub kwaskiem cytrynowym i odrobiną ulubionego aromatu do ciast – ja używam cytrynowego.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu 1 krzepnącą galaretkę rozpuszczoną w ¼ l wody. 25 dag truskawek kroimy w małe kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Na boku tortownicy układamy połówki truskawek (kroimy wzdłuż), przekrojoną stroną do blachy. Wykładamy masę. Na wierzchu układamy połówki pozostałych truskawek i zalewamy tężejącą galaretką ( 2 galaretki na 3 szklanki wody).
Wstawiamy do lodówki na około 2 godz.


***
Smacznego,
Ana


10 komentarzy:

  1. Ulubione ciasto mojego Niemęża :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prostota czasem najlepsza. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne ciacho. Pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie torciki ! Planuję taki zrobić na Dzień Dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek wyszedł przepyszny(ja użyłam ciastek maślanych z Lidla).Przyznam, troszeczkę go zmodyfikowałam i zalałam cytrynową galaretką. Wyszło cudownie. Same przygotowanie jest błyskawiczne,pucha.

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie najprostszy :) i przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń