ELEGANCJA NA CO DZIEŃ
Dodatek oliwy truflowej do zwyczajnego codziennego dania
sprawi, że stanie się ono wykwintne i nieprzeciętne. Przykładem niech będzie
pierś kurczaka a dodatek ziemniaków uprzednio obgotowanych, obsypanych
ulubionymi ziołami, skropionych oliwą i upieczonych w piekarnika to już
prawdziwa uczta.
PIERŚ KURCZAKA DLA
SMAKOSZY
1 duża pierś z
kurczaka
8 dużych pieczarek
8 dużych suszonych
pomidorów z oliwy.
1 cebula.
250 ml śmietany 18 %
100 ml białego
wytrawnego wina.
3 łyżki oliwy truflowej.
Masło, olej z
pomidorów.
Sól, świeżo zmielony
pieprz.
Pierś przekroić na 4 porcje, obsypać solą i pieprzem,
obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju na rumiano. Pierś przełożyć do ranka a na
pozostałym tłuszczu obsmażyć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i cebulę
pokrojoną w kostkę, dodać do piersi wraz z pokrojonymi w paski pomidorami i
oliwą truflową. Podlać winem i ok. ½ szklanki wody, dusić 20 min. Na koniec
dodać śmietanę i delikatnie zagotować, sos zagęścić w zależności od upodobań,
doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem wstążki lub
pieczonymi ziemniakami. Jeśli podajemy z pieczonymi ziemniaki, wskazane
zmniejszenie ilości sosu (ilość śmietany możemy zmniejszyć do 200 ml. i nie
dodawać wody do duszenia mięsa).
SMACZNEGO !
Ana
******
ciekawe danie :D
OdpowiedzUsuńdobre to, dobre... koniecznie spróbuje przy najbliższej okazji... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka, pewnie wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak oliwy truflowej :)
OdpowiedzUsuńKurczak i pieczarki dwie moje ulubione potrawy :) Pieczarki są uniwersalne , a i kurczaka można na wiele sposobów robić. A takie połączenie - genialne:)
OdpowiedzUsuń