27.12.2011

Jak zrobić świąteczną roladę z indyka (z pistacjami, żurawiną i serem pleśniowym) krok po kroku :)

Cześć!
Szana z tej strony ;). Dawno mnie tu nie było, ale Święta mają to do siebie, że pomaga się rodzicom w kuchni, tak więc udało się nam stworzyć coś razem. Padło na roladę i do tego na koncepcję "szkoły gotowania", więc zapraszam wszystkich do prześledzenia powstałej fotorelacji ! :)


Rolada z pistacjami, serem pleśniowym i żurawiną

1. pierś z indyka - 600 gram

2. jajko – 1 szt.
3. śmietana 18% gęsta- 100 ml
4. pistacje - 100 gram
5. ser pleśniowy (niebieski/zielony) - 100 gram
6. żurawina - 50 gram
7. sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.

Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.

Tak powinno wyglądać nasze mięso na roladę.

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Na zdjęciu efekt końcowy. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta spokojnie można skorygować go nacinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.

Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.

Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej.

Do naszego farszu dodajemy 50 gram żurawiny.

100 gram sera pleśniowego kruszymy na kawałki.

100 gram pistacji dodajemy do farszu.

Dodajemy do farszu ser pleśniowy i całość mieszamy do jednolitej konsystencji

Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.

Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony.

Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami

Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach.

Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.

Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Dosłownie ociupinę, ¼ wysokości formy.
Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.

Smacznego!

Najlepiej smakuje jako przystawka, na zimno, z sosem żurawinowym :)
SZANA :)

***


4 komentarze:

  1. bardzo smakowicie sie zapowiada takie miesko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity arkusz z piersi zrobiłaś.... co szkoła z ludźmi robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo efektowna rolada, a na pewno też smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydatna instrukcja :) Żurawina i ser pleśniowy... to musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń