FRANCUSKI DESER,
czyli owoce w cieście naleśnikowym podawane na ciepło.
Doskonała rzecz, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki zazwyczaj
są zawsze w domu pod ręką, a przepis nie wymaga dużo pracy czy czasu. W oryginale powinny
być czereśnie, jednak doskonale sprawdzają się również inne owoce.
Mogą być to nawet morele
lub brzoskwinie z puszki; jabłka lub gruszki pokrojone na cząstki.
CLAFOUTIS
35 dag mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
375 ml mleka
2 łyżki stopionego
masła
Szczypta soli
½ łyżeczka proszku
Oddzielić żółtka od białek, które ubić na sztywną pianę.
Z pozostałych składników zrobić ciasto
naleśnikowe. Do ciasta dodać pianę i delikatnie wymieszać starając się nie
zniszczyć struktury piany. Żaroodporną formę wysmarować masłem i obsypać tartą
bułką.
Na dnie ułożyć owoce, przykryć ciastem. Piec w temp. ok. 175 st . 40 min. (do suchego
patyczka).
Podajemy na gorąco posypane zwykłym cukrem.
Smacznego !
Ana
******
To musi być aromatyczne :) Proste i z pewnością przepyszne:) Super pomysł na deser!
OdpowiedzUsuń