05.09.2011

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI – smak tradycji i jesieni

Nie wierzę, że jest ktoś kto ich nie lubi.
A więc dlatego dziś tradycyjnie, śliwki węgierki w środku,
a przepis z „Kuchni Polskiej” z 1957r.
Czeka was trochę bałaganu, ale rezultat wszystko wynagrodzi.




KNEDLE Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO ZE ŚLIWKAMI – porcja ok. 25 szt.

1,5 kg ziemniaków (krucha odmiana np. irys).
60 dag mąki pszennej
2 jajka
sól

1 kg dojrzałych śliwek węgierek
cukier + nieco cynamonu
masło + bułka tarta do polania.

Śliwki umyć, wyjąć pestki, nie rozcinając śliwek do końca.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Stolnicę lub blat obsypać mąką, wyłożyć ziemniaki, wysypać mąkę, wybić jajka, trochę posolić i szybko zagnieść ciasto.

Zagotować osolona wodę w dużym płaskim garnku.

Obcinać kawałki ciasta, ręce obsypać mąką i formować okrągłe placuszki, nakładać na środek śliwkę, w środek której wsypać nieco cukru zmieszanego z odrobiną cynamonu. Szybko zalepić i uformować kulkę. Od razu wrzucać na wrzącą wodę, gotować 5 min. od wypłynięcia. Podawać polane masłem z tartą bułką i posypane cukrem.

Można wystudzić i odgrzać na następny dzień, wrzucając do wrzącej wody, gdy wypłyną są gotowe.



Uwaga !!!
Niech nikomu nie przyjdzie do głowy odgrzewać w mikrofalówce bo staną się niezdatne do spożycia.

SMACZNEGO !
ANA



5 komentarzy:

  1. uwielbiam tą knedlową tradycję i smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym sobie takie knedle! ;3 Wszystko takie apetyczne, a ja nie mam czasu! ;-(
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. smak mojego dzieciństwa;)Ja polewałam zawsze śmietaną wymieszaną z cukrem

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie robię identycznie z cukrem i cynamonem inaczej już nie smakują tak pysznie .Z dzieciństwa pamiętam jak babcia robiła takie i polewała masełkiem z bułeczką a do tego robiła kapustkę gotowaną ...o rany jakie to pyszne było,chyba zrobię knedli dzięki za przypomnienie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. :) mój syn nie lubi - ale on się nie liczy, bo jemu pewnie z wiekiem lubienie przyjdzie:). Ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń