11.02.2013

Szynka w żurawinie

WIEPRZOWINA JEST SMACZNA
Tak napisał Kuroń w swojej książce: "(...) żeby było i smacznie, i zdrowo wybierajmy najszlachetniejsze części (...)".
Także schab, polędwica i szynka to jest TO !!!

SZYNKA W ŻURAWINIE
1 – 1,5 surowej szynki wieprzowej
1 słoiczek żurawiny 300 ml.
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
10 dag wędzonych śliwek z pestką.
1 główka czosnku
10 dag orzechów laskowych (niekoniecznie).
½ szklanki gęstej śmietany 18%
200 ml. czerwonego wytrawnego wina.
1 łyżka świeżo startego imbiru.
3 liście laurowe, parę dużych ziaren ziela angielskiego, tłuczony pieprz, sól.
1 gałązka świeżego rozmarynu.

Szynkę pokroić w grube plastry. Posolić i obsmażyć na mieszaninie oleju, masła i smalcu do lekkiego zarumienienia. Przełożyć mięso do garnka, dodać grubo posiekane ząbki czosnku i śliwki pokrojone w paseczki, uprzednio pozbawione pestek. Następnie posiekane orzechy (niekoniecznie), imbir, liście, ziele i tłuczony pieprz. Podlać nieco wody i lekko poddusić. W razie potrzeby dosolić. Odlać i nieco przestudzić 2 chochelki sosu. Wymieszać go ze śmietaną i żurawiną. Wlać z powrotem do mięsa. Dusić na bardzo małym ogniu podlewając co pewien czas winem, aż mięso będzie miękkie a sos nieco odparuje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w zimnej wodzie.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.


SMACZNEGO !
Ana
********

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz