WIELKANOCNA BABA Z BANANAMI
Banany sprawiają ,że ciasto jest
soczyste i długo takim pozostaje. Ciemny cukier trzcinowy, wanilia i
kokos dodają mu jeszcze posmaku Południa. Komu to nie wystarcza,
można je posmarować polewą rumową. Doskonale pasuje również
odrobina cynamonu.
BABKA BANANOWA
75g kwaśnej śmietany 12%
3 dojrzałe średniej wielkości
banany
240g ciemnego cukru trzcinowego
Szczypta soli
Skórka starta z 1 cytryny
80g masła
Torebka cukru waniliowego
125g mąki żytniej razowej
150g mąki pszennej
15g proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki wiórków kokosowych
Lukier:
150g cukru pudru
2-3 łyżki soku cytrynowego
Śmietanę utrzeć mikserem z obranymi
bananami, połową cukru, solą i skórką cytrynową.
Miękkie masło utrzeć na pienistą
masę z resztą cukru, jajami i cukrem waniliowym. Łyżką dodawać
masę bananową. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Mieszać aż powstanie jednolite ciasto. Formę na babkę średniej
wielkości nasmarować masłem, wysypać wiórkami kokosowymi i
wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanymi początkowo do
150 st. Jak wyrośnie zwiększyć temp.
do 175 st. i piec do „suchego patyczka”.
Lekko ciepłą babkę polać lukrem.
trochę jak mój ulubiony chlebek bananowy :)
OdpowiedzUsuń