02.11.2011

Zupa pomidorowa z mięsem i zacierkami

Witam wszystkich !!!
Długa przerwa spowodowana przyczynami obiektywnymi zmieni trochę charakter naszego bloga. Niestety córka gościć będzie na nim raczej okazjonalnie a ja postaram się podzielić z Wami przepisami wielokrotnie wypróbowanymi, których mottem jest przede wszystkim szybkość i łatwość wykonania. Kuchnię tradycyjną staram się umiarkowanie wzbogacać nowymi trendami, wprowadzać dania z kuchni innych narodów, dopasowując je do polskich realiów.


Dziś polecam doskonałą na jesienne dni, trochę inną niż tradycyjna, pożywną i rozgrzewającą zupę pomidorową,



Zupa pomidorowa z mięsem i zacierkami


1 puszka całych pomidorów

25 dag mielonego mięsa z indyka lub wieprzowiny.

½ opk. mrożonej włoszczyzny (paski) – 225g.

1 mała cebula

½ opk. gotowych suszonych zacierek (można zrobić samemu z 1 jajka i pół szklanki mąki)

6 szklanek (po 250 ml) wody

½ kostki rosołowej

Sól, pieprz, ostra papryka (do smaku)

1 łyżeczka suszonej bazyli i słodkiej papryki.

Olej.

Dowolna zielenina (koperek lub natka pietruszki).


Mięso obsmażyć do lekkiego zarumienienia na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą. W czasie smażenia rozgniatać widelcem aby zapobiec tworzeniu się dużych kawałków. Zagotować wodę z kostką, posolić, dodać zrumienione mięso i zagotować, zebrać pianę, dodać pozostałe przyprawy i zacierki, gotować około 20 min, następnie dodać włoszczyznę i gotować jeszcze 10 min. Na koniec dodać pokrojone pomidory z puszki (wielkość kawałków według uznania) wraz z zalewą i szybko zagotować. Odstawić na 10 – 15 min. Na talerzach posypać świeżą zieleniną.
Smacznego.


PS:
Hej ! Tu Szana :)
No niestety, będę wpadać okazjonalnie. Oddaje wspólnego bloga w dobre ręce. Oczywiście w miarę możliwości będę supportować mamę i będę starała się, aby jak najczęściej razem gotować. Zupa jest bombowa, spróbujcie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz