JESIENNE MUFFINKI
PEŁNE WITAMIN
Nie będę się powtarzać i pisać o zaletach muffinek, bo
wszyscy o tym wiedzą. Chcę natomiast zachęcić do wzbogacania przepisów o
dodatki witaminowe w postaci owoców i warzyw. I właśnie takie dziś proponuję.
MUFFINKI KOKOSOWE Z JABŁKIEM I MARCHEWKĄ (12 SZT)
60g masła
1 duże jabłko
2 średnie marchewki
180g mąki
100g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
2 jajka
50 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Jajka wymieszać z rozpuszczonym i
wystudzonym masłem i mlekiem. Połączyć składniki sypkie z płynnymi. Wymieszać
drewnianą łyżką, dodać marchewkę, jabłko i wiórki kokosowe. Do formy na
muffinki włożyć papierowe foremki i napełnić je ciastem do ¾ wysokości. Piec w
temp. 180-200 st.
C ok. 30 min.
Utrzeć niezbyt dużą ilość
cukru pudru z sokiem cytrynowym i odrobiną skórki, posmarować babeczki i
posypać wiórkami kokosowymi.
Uwaga!
Nie zdejmujmy papierowych osłonek, gdy ciasto nie jest
całkowicie wystudzone.
SMACZNEGO!
ANA
*****
babeczki marchewkowe zdecydowanie dopisuję do listy ulbuionych
OdpowiedzUsuńmarchewkowe uwielbiam
OdpowiedzUsuńjuż zapisane do wypróbowania! :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńszana Ty jesteś normalnie wymarzoną żoną piękna i jeszcze gotuje :D ekstra blog :) http://filmowato.blogspot.com/ zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń