03.10.2012

Muffiny kokosowe z marchewką i jabłkiem

JESIENNE  MUFFINKI  PEŁNE  WITAMIN

Nie będę się powtarzać i pisać o zaletach muffinek, bo wszyscy o tym wiedzą. Chcę natomiast zachęcić do wzbogacania przepisów o dodatki witaminowe w postaci owoców i warzyw. I właśnie takie dziś proponuję.


MUFFINKI KOKOSOWE  Z JABŁKIEM I MARCHEWKĄ (12 SZT)

60g masła
1 duże jabłko
2 średnie marchewki
180g mąki
100g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
2 jajka
50 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych


Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki sypkie wymieszać. Jajka wymieszać z rozpuszczonym i wystudzonym masłem i mlekiem. Połączyć składniki sypkie z płynnymi. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać marchewkę, jabłko i wiórki kokosowe. Do formy na muffinki włożyć papierowe foremki i napełnić je ciastem do ¾ wysokości. Piec w temp. 180-200 st. C ok. 30 min.

Utrzeć niezbyt dużą ilość  cukru pudru z sokiem cytrynowym i odrobiną skórki, posmarować babeczki i posypać wiórkami kokosowymi.

Uwaga!
Nie zdejmujmy papierowych osłonek, gdy ciasto nie jest całkowicie wystudzone.


SMACZNEGO!
ANA
*****

4 komentarze:

  1. babeczki marchewkowe zdecydowanie dopisuję do listy ulbuionych

    OdpowiedzUsuń
  2. już zapisane do wypróbowania! :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szana Ty jesteś normalnie wymarzoną żoną piękna i jeszcze gotuje :D ekstra blog :) http://filmowato.blogspot.com/ zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń