26.09.2012

Makaron z cukinią i łososiem w sosie śmietanowym


MAKARON Z CUKINIĄ
Zachęcam do spróbowania (no chyba że ktoś nie lubi cukinii), bo pomysł jest oryginalny, smakuje znakomicie, wykonanie nie zajmie dużo czasu, a wrażenia smakowe pozostają na długo.



MAKARON Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM (2 duże porcje)
20 dag łososia sałatkowego
20 dag makaronu wstążki
1 cukinia ok. 300g.
250 ml. śmietany 18% lub kremówki jeśli ktoś lubi tłuściej.
Nieco soku i skórki z cytryny.
1 mała cebula.
1 łyżeczka masła.
Świeżo zmielony pieprz.
1/ 2 pęczka melisy.


Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Łososia pokroić w kawałki wg upodobania. Cukinię umyć i pokroić w cienkie podłużne plasterki a następnie w paski odpowiadające mniej więcej szerokości makaronu.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, na 2 min przed końcem gotowania wrzucić cukinię, odcedzić, nie przepłukiwać zimną wodą.
Do cebuli dodać pokrojonego łososia i przesmażyć aż łosoś zbieleje. Dodać śmietanę, pieprz, odrobinę soku i skórki z cytryny, ewentualnie posolić (uważać bo łosoś może być słony).
Jak śmietana zgęstnieje dodać odcedzony makaron z cukinią i wymieszać aby sos oblepił makaron. Rozłożyć na talerze i udekorować listkami melisy.


SMACZNEGO
Ana
*****

3 komentarze: