23.02.2013

CLAFOUTIS - francuski deser


FRANCUSKI DESER,
czyli owoce w cieście naleśnikowym podawane na ciepło. Doskonała rzecz, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki zazwyczaj są zawsze w domu pod ręką, a przepis nie wymaga dużo pracy czy czasu. W oryginale powinny być czereśnie, jednak doskonale sprawdzają się również inne owoce. 
Mogą być to nawet morele lub brzoskwinie z puszki; jabłka lub gruszki pokrojone na cząstki.


CLAFOUTIS
35 dag mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
375 ml mleka
2 łyżki stopionego masła
Szczypta soli
½ łyżeczka proszku



Oddzielić żółtka od białek, które ubić na sztywną pianę. Z  pozostałych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodać pianę i delikatnie wymieszać starając się nie zniszczyć struktury piany. Żaroodporną formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. 


Na dnie ułożyć owoce, przykryć ciastem. Piec w temp. ok. 175 st. 40 min. (do suchego patyczka).
Podajemy na gorąco posypane zwykłym cukrem.

Smacznego !
Ana
******

1 komentarz:

  1. To musi być aromatyczne :) Proste i z pewnością przepyszne:) Super pomysł na deser!

    OdpowiedzUsuń