19.09.2011

Curry – smak i aromat Dalekiego Wschodu.

Curry to mieszanka przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach i krajach Dalekiego Wschodu a także nazwa klasy potraw w kuchni hinduskiej, czyli warzywa, ryby lub mięso w pikantnym sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari, dosłownie „warzywa”.



 
Curry z mlekiem kokosowym.
(duża porcja dla około 6-8 osób)

 
120 dag piersi z kurczaka
2 cebule
50 dag pieczarek
Olej
2 łyżki przyprawy curry, 1 łyżeczka mielonej kolendry, sól, pieprz
2 puszki mleka kokosowego po 400ml
1 puszka groszku
4 łyżki świeżej posiekanej kolendry.

 

Mięso pokroić w dużą kostkę, zrumienić na oleju. Pieczarki pokroić na ćwiartki, obsmażyć na oleju wraz z cebula pokrojoną w kostkę. Mięso i obsmażone pieczarki przełożyć do garnka, wlać 500ml zimnej wody i mleko kokosowe, wsypać przyprawy, posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Pod koniec gotowania wsypać groszek bez zalewy i posiekaną kolendrę. Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą. Natychmiast podawać ( z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko).

Ana.


1 komentarz: