07.03.2012

Sałatka z pomarańczami i wątróbką

Coś dla miłośników wątróbki.
Nie wszyscy lubią wątróbkę, ale dla tych co lubią proponuję, aby choć raz odstąpić od tradycyjnej z cebulką na rzecz eleganckiej sałatki. Może być daniem obiadowym i kolacją, nawet taką przy świecach. Z powodzeniem można podać ją gościom, jeśli znamy ich gusta.
Ma jeszcze jedną, bardzo dużą zaletę, daje możliwość zamiany składników.

  Sałatka z wątróbką      i pomarańczami
  (porcja dla dwóch         osób)
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • Mix sałat lub 2 niezbyt duże cykorie.
  • 2 pomarańcze lub 1 pomarańcza 1 grejpfrut
  • 2 łyżki ziaren lub orzechów (według gustu) polecam pestki dyni, słonecznika lub ziarna sezamu.
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej, masło, ocet z białego wina, łyżeczka musztardy Dijon, sól, pieprz.
Sałatę lub cykorię (pokroić na ok. 2 cm paski) rozłożyć na dwóch talerzach. Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, umyć i osuszyć.
Na niezbyt dużej ilości mieszaniny oleju i masła usmażyć wątróbkę do lekkiego zarumienienia. Jeśli lubimy krwistą smażymy krócej. Układamy wątróbkę na sałacie i lekko solimy po wierzchu.
Pomiędzy układamy cząstki pomarańczy pozbawione błon. Z resztek pomarańczy, które pozostaną po obieraniu wyciskamy ręcznie resztki soku.
Tłuszcz pozostały ze smażenia mieszamy z musztardą, łyżką octu, sokiem pomarańczowym, rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Po wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami lub orzechami.

Smacznego,
Ana

****

 

5 komentarzy:

  1. Ja jestem miłośnikiem wątróbki. I ta sałatka stanowczo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to coś dla mnie! Świetna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. OOoo, jaki fajny sposób na podanie wątróbki. Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję na pewno, bo brukselkę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! dobry pomysł! Różnie już robiłam wątróbkę,ale nie tak. Zrobię niebawem! :)

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń