14.03.2012

Makaronowa zapiekanka pachnąca szarlotką


Doskonale sprawdzi się o każdej porze roku. W zimie z jabłkami, w lecie z sezonowymi owocami -polecam jagody i wiśnie.  Może być zarówno obiadem jak i kolacją, na ciepło lub zimo, z kwaśną śmietaną lub bez dodatków.

MAKARONOWO – OWOCOWA ZAPIEKANKA (porcja dla 4 osób)
40 dag makaronu świderki
80 dag obranych i startych na grubej tarce jabłek
5 jajek
2 szkl. śmietanki UHT 12 lub 18% (jeśli chcemy chudziej może być mleko)
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka masła
bułka tarta

Makaron gotujemy 5 min. w osolonej wodzie, hartujemy, odcedzamy i mieszamy z łyżką roztopionego masła, startymi jabłkami i płatkami migdałowymi. Dużą formę do zapiekania (22 x 32 cm.) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wykładamy makaron do formy. Śmietanę miksujemy z jajkami, mąką, cukrem i cynamonem. Wylewamy na makaron. Wierzch zapiekanki posypujemy tartą bułką i kładziemy wiórki masła. Pieczemy w temp. 200 st. przez ok. 45 min. (do zarumienienia).
Smacznego,
Ana

****

8 komentarzy:

  1. Myślałam o takiej wczoraj! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, tylko zrobię ją dla siebie mój mąż nie przepada za takimi daniami, chyba że go przekonam sporą ilością cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być przepyszne:) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię z ryżem, też jest bardzo smaczna :) Następnym razem spróbuję z makaronem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajna! Muszę wyprubowac, jedynie w malej miseczce dla jednej osoby! Z nikim sie nie podziele, a co ;p

    OdpowiedzUsuń