26.03.2012

Zielona sałatka z kapusty pekińskiej

CAŁOROCZNA SAŁATKA W ZIELONYM KOLORZE
Co prawda już wiosna i nowalijki cieszą nasze oczy ale wykorzystajmy jeszcze zimowe warzywa i zróbmy sałatkę, która ma niecodzienny smak. Wszystkie jej składniki są w zielonym kolorze, jest wykwintna i pasuje do wielu potraw.


SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Mała główka kapusty pekińskiej
Puszka groszku
1 duże kwaśne jabłko (najlepiej zielone)
3 ogórki konserwowe
3 łyżki pestek dyni
Mały por
3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
1 kopiasta łyżka bazyliowego sosu pesto
1 kopista łyżka majonezu
Sól, grubo zmielony pieprz.

Kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb i cienko poszatkować, groszek odcedzić i połączyć z kapustą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Ogórki pokroić w pół-plasterki, odcisnąć i dodać do kapusty. Z pora zdjąć wierzchnie liście i pokroić w cienkie plasterki. Oliwki pokroić w grube plasterki lub dodać całe (według uznania). Pestki dyni zrumienić na suchej patelni. Po wystudzeniu dodać do sałatki. Majonez i pesto wymieszać, połączyć z sałatką, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wersja dla lubiących pikantne smaki połączone ze słodkimi:

+ łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
+ garść rodzynek
 
****

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz