16.04.2012

Tarta w wiosennym kolorze - z cukinią i serem pleśniowym

TARTA W WIOSENNYM KOLORZE
Świeża, soczysta cukinia aż kusi aby zrobić z jej dodatkiem jakieś smakowite danie. Niestety sama nie ma zbyt wyrazistego smaku i zawiera dużo wody. Ale w daniu które chcę zaproponować jest godna polecenia, a z dodatkiem białego wina to już wykwintna kolacja.

TARTA Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Nadzienie:

3 cukinie (ok. 80-90 dag)
10 dag Lazura
1 pęczek dymki

Ciasto:

25 dag mąki krupczatki
12,5 dag masła
¼ łyżeczki soli
1 jajko
Kilka łyżek wody
Bułka tarta.
Mąka pszenne do podsypania.

Zalewa:

3 małe jajka
1 serek z ziołami 120g (np. Ostrowia)
3 łyżki mleka lub śmietany 12%
Świeżo zmielony pieprz , sól
1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach, posolić, wyłożyć na sito. Dymkę pokroić. Zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować okrągły placek i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28 cm. Podpiec w temp. 200 st 15 min. W tym czasie mocno odcisnąć cukinię i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju w celu odparowania reszty wody. Na koniec dodać pokrojoną dymkę. Po 10 minutach rozbić 1 jajko z przeznaczonych na zalewę i rozmieszać widelcem . Częścią jajka posmarować ciasto i piec pozostałe 5 min. Resztę jajka wykorzystać do zalewy. Wyjąc ciasto, posypać dno tartą bułką i rozkruszonym serem. Wyłożyć cukinię, nie usiłować jej wyrównywać ani ugniatać, w szczeliny wpłynie zalewa.

Składniki zalewy zmiksować i delikatnie wylać na tartę. Piec ok. 35 min w temp.200 st. do zarumienienia wierzchu.

Smacznego !
Ana

*****

5 komentarzy:

  1. aaa! coś wspaniałego!
    :-)
    Uwielbiam! Jedną z moich ulubionych pizzy była w jednej sieciówce pizza o nazwie Green - z szpinakiem, cukinią i serem pleśniowym. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. sery pleśniowe baardzo lubię + cukinia = rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny przepis! robiłam wielokrotnie i wszyscy byli zachwyceni :) jedynie zmodyfikowałam o dodanie, poza cebulą, również rozgniecionego czosnku i zmianę kolejności smażenia - na odrobinkę zimnego oleju wrzucam czosnek oraz cebulkę i gdy już się zrumienią i oddadzą cały smak, dokładam odciśniętą cukinię
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń