02.04.2012

Marchewka z ananasem i imbirem

Marchewka inaczej
Najczęściej podajemy ją z groszkiem. Dziś chciałbym podzielić się przepisem, na inny sposób przyrządzenia tego chyba najpopularniejszego warzywa. Jeśli ktoś lubi smak imbiru i ananasa, to ten przepis jest właśnie dla niego.
 
Marchewka z ananasem i imbirem
  • 75 dag marchewki
  • Mały kawałek imbiru
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 1 łyżka masła, sosu sojowego, natki pietruszki (świeża lub suszona)
  • Odrobina soku z ananasa
  • Sól, pieprz, mąka ziemniaczana.
Marchew obieramy, kroimy w grube pół-plasterki po skosie. Gotujemy na parze lub w wodzie.
Ananasa kroimy w cienkie słupki, imbir w cieniutkie paseczki i obsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i sok z ananasa. Zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Dodajemy ugotowaną marchewkę i natkę pietruszki.
Smacznego,
Ana

****
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz