Marchewka inaczej
Najczęściej podajemy ją z groszkiem. Dziś chciałbym podzielić się przepisem, na inny sposób przyrządzenia tego chyba najpopularniejszego warzywa. Jeśli ktoś lubi smak imbiru i ananasa, to ten przepis jest właśnie dla niego.
Marchewka z ananasem i imbirem
- 75 dag marchewki
- Mały kawałek imbiru
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 1 łyżka masła, sosu sojowego, natki pietruszki (świeża lub suszona)
- Odrobina soku z ananasa
- Sól, pieprz, mąka ziemniaczana.
Marchew obieramy, kroimy w grube pół-plasterki po skosie. Gotujemy na parze lub w wodzie.
Ananasa kroimy w cienkie słupki, imbir w cieniutkie paseczki i obsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i sok z ananasa. Zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Dodajemy ugotowaną marchewkę i natkę pietruszki.
Smacznego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz