18.09.2012

tort Malakoff - tort z klasą

TORT  Z  KLASĄ
Tak z pewnością można o nim powiedzieć, mimo że jest bardzo łatwy do wykonania. Mowa o austriackim torcie bez pieczenia Malakoff.


TORT MALAKOFF
25 dag podłużnych biszkoptów (nie zamieniajmy na okrągłe)
Do nasączenia
1 szklanka białego wina
100 ml rumu
2 łyżeczki cukru
Do przełożenia
Dżem porzeczkowy lub malinowy
1 torebka zwykłego budyniu śmietanowego lub waniliowego
1,5 szklanki mleka.
3 łyżki cukru pudru.
25 dag miękkiego masła lub margaryny.
1 łyżka rumu
2 łyżki soku z cytryny
Nieco startej skórki z cytryny lub odrobina aromatu cytrynowego.
10 dag uprażonych płatków migdałowych.
Do dekoracji
Śmietana 30% 250ml.
Zagęstnik do bitej śmietany
2 łyżeczki cukru pudru.
16 drobnych ciasteczek w czekoladzie.

Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy połową biszkoptów. Mieszamy składniki ponczu. Połową nasączamy biszkopty w tortownicy. Na biszkoptach rozłożyć kleksy dżemu.

Ugotować budyń na 1,5 szklance mleka wg przepisu na opakowaniu. Mieszać do ostudzenia aby na powierzchni nie powstała twarda skorupka. Do zimnego budyniu wmiksowywać masło małymi porcjami. W trakcie miksowania dodać rum, sok z cytryny i skórkę.

Połowę kremu rozsmarować na biszkoptach i posypać 1/3 płatków migdałowych.


Następnie ułożyć tak samo drugą warstwę. Wstawić do lodówki aby krem stwardniał.

Ubić śmietanę, dodając zagęstnik i cukier puder.


Zdjąć obręcz z tortownicy i posmarować boki bitą śmietaną i osypać płatkami migdałowymi.

Wierzch udekorować 16 rozetami z bitej śmietany i ciasteczkami.

SMACZNEGO
 ****
Ana

7 komentarzy: