TORT Z
KLASĄ
Tak z pewnością można o nim powiedzieć, mimo że jest bardzo
łatwy do wykonania. Mowa o austriackim torcie bez pieczenia Malakoff.
TORT MALAKOFF
25 dag podłużnych biszkoptów (nie zamieniajmy na okrągłe)
Do nasączenia
1 szklanka białego wina
100 ml rumu
2 łyżeczki cukru
Do przełożenia
Dżem porzeczkowy lub malinowy
1 torebka zwykłego budyniu śmietanowego lub waniliowego
1,5 szklanki mleka.
3 łyżki cukru pudru.
25 dag miękkiego masła lub margaryny.
1 łyżka rumu
2 łyżki soku z cytryny
Nieco startej skórki z cytryny lub odrobina aromatu
cytrynowego.
10 dag uprażonych płatków migdałowych.
Do dekoracji
Śmietana 30% 250ml.
Zagęstnik do bitej śmietany
2 łyżeczki cukru pudru.
16 drobnych ciasteczek w czekoladzie.
Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy połową biszkoptów. Mieszamy
składniki ponczu. Połową nasączamy biszkopty w tortownicy. Na biszkoptach
rozłożyć kleksy dżemu.
Ugotować budyń na 1,5 szklance mleka wg przepisu na
opakowaniu. Mieszać do ostudzenia aby na powierzchni nie powstała twarda
skorupka. Do zimnego budyniu wmiksowywać masło małymi porcjami. W trakcie
miksowania dodać rum, sok z cytryny i skórkę.
Połowę kremu rozsmarować na biszkoptach i posypać 1/3
płatków migdałowych.
Następnie ułożyć tak samo drugą warstwę. Wstawić do lodówki
aby krem stwardniał.
Ubić śmietanę, dodając zagęstnik i cukier puder.
Zdjąć obręcz z tortownicy i posmarować boki bitą śmietaną i
osypać płatkami migdałowymi.
Wierzch udekorować 16 rozetami z bitej śmietany i
ciasteczkami.
SMACZNEGO
****
Ana
Wygląda bardzo elegancko, chcę go zjeść!
OdpowiedzUsuńapetyczny! ;)
OdpowiedzUsuńOdjazdowy :)
OdpowiedzUsuńOo, mam ten tort w jednej książce i zawsze jakoś przyciągał mój wzrok.. chociaż tam był zdobiony kandyzowanymi fiołkami, ale widzę, że to nie reguła. :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńbardzo baardzo mi się ten torcik podoba :)
OdpowiedzUsuńale ładny!
OdpowiedzUsuń