15.09.2012

Pilaw z kurczaka z morelami - posmak orientu!

SMAK ORIENTU
Tym razem pilaw, który był w XVI wieku bardzo popularną potrawą ze Wschodu. Składał się z ryżu z dodatkiem baraniny lub ryb smażonych w oleju lub gotowanych w rosole. Doczekał się wielu wersji, jak włoskie risotto czy hiszpańska paella. Klasyczny powinien mieć orientalną nutę i dużą ilość ostrych przypraw. Dziś proponuję moją wersję, w której mam nadzieję można jeszcze odnaleźć smak orientu.


PILAW Z KURCZAKA Z MORELAMI
500g ryżu basmati
1- 1,2 kg piersi z kurczaka
100g masła
4 szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki)
Olej
2 cebule
2 ząbki czosnku
100g suszonych moreli
50g suszonych żurawin lub rodzynek sułtanek
100g mrożonego lub konserwowanego zielonego groszku
100g orzeszków Pini lub w tańszej wersji pestek słonecznika.
1 łyżeczka z czubem mielonego kminu rzymskiego i mielonej kolendry.
½ mielonej kurkumy
Ostra przyprawa wg uznania – mielone chili, pieprz Cayenne, ognista mieszanka przypraw itp.
Pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki.


Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, posypać pieprzem, usmażyć na połowie  rozgrzanego masła  z dodatkiem odrobiny oleju, wyjąć z rondla. Rozgrzać pozostałe masło, zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki z dodatkiem przypraw, dodać ryż i morele pokrojone w paseczki. Smażyć aż ryż stanie się szklisty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 min. Następnie dodać kurczaka, żurawinę lub rodzynki, groszek, uprażone orzeszki lub pestki słonecznika. Delikatnie wymieszać, potrzymać jeszcze 2-3 min na najmniejszym ogniu i zostawić na 15 min. Podawać posypane listkami kolendry lub natki pietruszki.

SMACZNEGO !
Ana
*****

1 komentarz: