26.11.2012

Sezon śliwkowy czas zakończyć..


Jeśli uda się Wam jeszcze kupić ostatnie w tym sezonie śliwki, zachęcam do upieczenia pysznego ciasta śliwkowego. Można użyć do niego z zasadzie każdych owoców, ale ze śliwkami jest wyjątkowo atrakcyjne.  Na wiosnę polecam z malinami. Śliwki mogą być również mrożone.



PLACEK ŚLIWKOWY

3 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
5 żółtek
1 masło
4 łyżki kwaśnej śmietany
Aromat lub cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z w/w składniki zagnieść szybko kruche ciasto. 1/5 ciasta - zamrozić, 4/5 - schłodzić.

Ubić 5 białek na sztywno z 1 szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać 2 budynie śmietankowe bez cukru.
Jeśli używamy innych owoców zamiast budyniu dodajemy kisiel np. do malin, malinowy.

Ciastem wyklejamy formę na placek, dno wysypujemy tartą bułką, układamy owoce, na owoce wykładamy pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach, zamrożoną część ciasta.
Pieczemy w temp. 175 st. ok. 50 min.

Smacznego!
Ana 
****

3 komentarze:

  1. alee bym zjadła, ja takie śliwkowe piękę pod koniec lata... normalnie smak dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w tym roku śliwek ani razu nie było. Co za strata!
    A Twoje ciacho wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń