PRZEDSMAK ŚWIĄT
W sklepach już pokazują się
świąteczne dekoracje, na kalendarzu już grudzień, więc może warto przypomnieć
domownikom jak pachną Święta.
Pomarańcza, rodzynki, mak, zapach migdałów, to
wszystko znajdziemy w prostym cieście z makiem. Występuje pod różnymi nazwami,
między innymi mrówkowiec.
MRÓWKOWIEC
4 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
10 dag roztopionego masła
½ szklanki suchego maku
1 szklanka kwaśnej śmietany
½ szklanki mleka
3 łyżki soku z cytryny.
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
10-15 dag rodzynek sułtanek
Aromat migdałowy
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Szczypta soli
Jajka ubić z cukrem na gęstą
masę, dodać mąkę, proszek, śmietanę, mleko, mak, sól i zmiksować. Następnie
dodać sok z cytryny i aromat. Miksując, wlewać powoli do ciasta wystudzone
masło. Na koniec dodać rodzynki i skórkę. Delikatnie całość wymieszać.
Napełnić ciastem dwie długie
foremki keksowe wysmarowane tłuszczem i wysypane tartą bułką.
Piec najpierw w
temp. ok. 150 st.
do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie i zacznie pękać - zwiększyć temp. do 175 st. i piec do suchego
patyczka.
W sumie ok. 1 godz. 20 min.
Smacznego,
Ana
******
ciasto znam i lubię, ale z nazwą mrówkowiec się jeszcze nie spotkałam,fajna, bardzo pasuje :)
OdpowiedzUsuńJeden ze smakow dziecinstwa.:-)
OdpowiedzUsuń