03.12.2012

Mrówkowiec i przedsmak Świąt


PRZEDSMAK ŚWIĄT
W sklepach już pokazują się świąteczne dekoracje, na kalendarzu już grudzień, więc może warto przypomnieć domownikom jak pachną Święta. 
Pomarańcza, rodzynki, mak, zapach migdałów, to wszystko znajdziemy w prostym cieście z makiem. Występuje pod różnymi nazwami, między innymi mrówkowiec.

MRÓWKOWIEC
4 szklanki  maki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
10 dag roztopionego masła
½ szklanki suchego maku
1 szklanka kwaśnej śmietany
½ szklanki mleka
3 łyżki soku z cytryny.
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
10-15 dag rodzynek sułtanek
Aromat migdałowy
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Szczypta soli

Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, dodać mąkę, proszek, śmietanę, mleko, mak, sól i zmiksować. Następnie dodać sok z cytryny i aromat. Miksując, wlewać powoli do ciasta wystudzone masło. Na koniec dodać rodzynki i skórkę. Delikatnie całość wymieszać.
Napełnić ciastem dwie długie foremki keksowe wysmarowane tłuszczem i wysypane tartą bułką. 
Piec najpierw w temp. ok. 150 st. do wyrośnięcia. 
Jak wyrośnie i zacznie pękać - zwiększyć temp. do 175 st. i piec do suchego patyczka. 
W sumie ok. 1 godz. 20 min.

Smacznego,
Ana


******

2 komentarze:

  1. ciasto znam i lubię, ale z nazwą mrówkowiec się jeszcze nie spotkałam,fajna, bardzo pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden ze smakow dziecinstwa.:-)

    OdpowiedzUsuń