Siema!
Szana z tej strony :). Tak się właśnie składa, że ta notka należy do mnie! A tematem mojej rozprawy jest gulasz, z którym moja mama ma jakiś odwieczny problem.
A mianowicie chodzi o to, że moja mama nigdy nie może odtworzyć tego stołówkowego ( moim zdaniem pysznego btw.) smaku. Spróbowałyśmy więc razem. No cóż.. Trzeba dalej szukać tego składnika X, gdyż gulasz oczywiście był niesamowicie dobry, ale to wciąż nie to. Natenczas polecam wam naszą, nie stołówką, smakowitą wersje.
GULASZ WIEPRZOWY
Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- smalec ( 1 łyżka )
- mąka ( do obsypania mięsa, oraz odrobina do zagęszczenia )
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- kminek mielony
- papryka wędzona
- liść laurowy ( 4 szt. )
- pieprz, sól
1) Mięso obrać z błon i pokroić na kostkę o boku ok. 2 cm.
2) Posolić, popieprzyć i posypać łyżeczką papryki słodkiej. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu.
3) Na tłuszczu, który pozostał z mięsa przesmażamy pokrojony w plasterki czosnek i cebulę.
4) Mięso i cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka.
5) Zalać wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte + 2 cm / 3 cm.
6) Paprykę ostrą, wędzoną i kminek, podprażyć na suchej patelni.
7) Dodać do garnka, wrzucić listki i dusić do miękkości.
8) Jak mięso zmięknie dodajemy koncentrat i zagotowujemy.
9) Zbieramy tłuszcz, który pływa po powierzchni.
10) Zagęścić gulasz wodą z mąką do odpowiedniej gęstości
11) Doprawić solą i pieprzem do smaku.
12) Podawać z kaszą i ogórkiem. :)
:)
***
wśród domowych obiadów gulasz z kaczą gryczaną i ogórkiem kiszonym jest u mnie na jednym z wyższych miejsc :) to nierozłączny skład :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://kocie-smaki.pl
Stołówkowa, nie - stołówkowa, dla mnie to nieistotne! Ważne, że pyszna ta Wasza wersja gulaszu ;)
OdpowiedzUsuńJa ze stołówki szkolnej pamiętam kaszę z jakimś takim sosem pomidorowym i ogórkiem właśnie. W piątki to było najczęstsze danie, które wspominamy z przyjaciółką z rozrzewnieniem :)
OdpowiedzUsuń