POCHWAŁA ZAPIEKANEK
Gorąco zachęcam do robienia
zapiekanek. Jeśli użyjemy do nich odpowiednio skomponowanych produktów, nie
resztek pozostałych po innych posiłkach, będą pełnowartościowym daniem. Są
smaczne, łatwe do zrobienia i odgrzania, nie mogą się nie udać.
Dziś proponuję jako danie
obiadowe, zapiekankę z makaronu, mięsa i warzyw.
ZAPIEKANKA MIĘSNO – MAKARONOWO -WARZYWNA.
(na ok. 6 porcji)
300g makaronu Penne (zwykłego
lub z mąki pełnoziarnistej)
500g mielonego mięsa (indyk,
wieprzowina, wieprzowo-wołowe)
2 duże czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek dymki
500 ml śmietany UHT 12%
4 jajka
Łyżka mąki ziemniaczanej
Keczup ostry
Oliwa, ser żółty.
1 kostka rosołowa drobiowa,
sól, pieprz,
Bazylia, rozmaryn, tymianek
(po łyżeczce)
Gotujemy makaron al dente.
Formę do zapiekania (prostokątna o wym. ok. 22 x 32 cm) smarujemy masłem i
wysypujemy tartą bułką.
Na dno układamy pojedynczą
warstwę makaronu.
Przygotowujemy farsz. Mięso
przesmażamy na oleju z cebulą do lekkiego zarumienienia mięsa. W trakcie
smażenia rozdzielamy widelcem duże grudki mięsa. Dodajemy paprykę pokrojoną w
niedużą kostkę i smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy kukurydzę i
groszek (bez płynu) oraz przyprawy i keczup do smaku.
Chwilę smażymy, zdejmujemy z
ognia i mieszamy z pokrojoną dymką. Połowę farszu wykładamy na makaron i
układamy warstwę makaronu. Reszta farszu wędruje na wierzch zapiekanki.
Miksujemy śmietanę z jajkami
i mąką ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością w/w ziół.
Delikatnie i powoli zalewamy zapiekankę, pozwalając płynowi wypełnić wolne
przestrzenie w makaronie.
Pieczemy ok. 45 min. w temp. 200 st.
Po ok. 30 min. posypujemy
wierzch zapiekanki startym serem.
Smacznego, Ana
Ja ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki mogę jeść ciągle. Ilość pysznych wariacji jest nieskończona :D
OdpowiedzUsuń