02.02.2012

Pomarańczowe muffinki z gorzką czekoladą


Muffinki doskonale nadają się na różne mniejsze lub większe karnawałowe okazje.  To bardzo podzielne, proste do wykonania babeczki. Mając dobry przepis, naprawdę trzeba się bardzo starać,  aby się nie udały. Nie chwaląc się mój chyba do takich należy.
A więc dzielę się nim z Wami.

Pomarańczowe muffinki z gorzką czekoladą 
(ok. 15 szt)

300 g mąki
100 g masła
150g cukru
Skórka + sok z 1 pomarańczy 
(można użyć soku z kartonu i smażonej skórki pomarańczowej ok. 1 łyżki)
Mleko (ok.1/2 szklanki)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku
1 duże jajko
Szczypta soli

Pomarańcz dokładnie myjemy i sparzamy wrzącą wodą. Ścieramy skórkę (tylko pomarańczową warstwę) i wyciskamy sok. Wyciśnięty sok dopełniamy mlekiem do objętości 250ml. wbijamy jajko, dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz skórkę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki tj. mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól i dodajemy składniki płynne. Mieszamy drewnianą łyżką. Składniki łączą się szybko i nie trzeba używać miksera. Na koniec dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Teraz wystarczy tylko zamieszać i można piec.

Pieczemy w formie do muffinek, używając papierowych foremek, które wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st.

Smacznego, Ana

















***

2 komentarze:

  1. Pomarańcza, czekolada i już je kocham :D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie babeczki piekłabym nawet bez okazji :-)

    OdpowiedzUsuń