NAJPROSTSZY PLACEK TRUSKAWKOWY
Sezonu truskawkowego ciąg dalszy. Gorąco polecam, bo gorący
najlepszy. Po wyjęciu z piekarnika dajemy mu nieco czasu, aby nieco
przestygł i spożywamy. Na kolację dla
czterech osób w sam raz. Jeśli coś zostanie to tylko odrobinka na śniadanie.
PLACEK Z TRUSKAWKAMI
300g mąki pszennej tortowej,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
½ szklanki oleju,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Szczypta soli,
Dowolny aromat,
Truskawki – ok. 1kg.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem, olej, sól i aromat i dokładnie miksujemy. Tortownicę o
średnicy 28 cm
smarujemy olejem, wysypujemy tartą bułką i wykładamy ciasto. Na wierzchu
układamy gęsto truskawki, nie wciskamy ich w ciasto. Pieczemy ok. 45 min najpierw
ok. 15 min w temp. 150 st.
następnie zwiększmy do 175 st.
Po 45 min sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
****
SMACZNEGO !
Ana
lubię takie proste ciasta z owocami
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty. Kocham takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńpysznie !
OdpowiedzUsuń