25.06.2012

Kurczak z lotosem na azjatycką nutę


NA  AZJATYCKĄ  NUTĘ

Ciągnąc dalej temat dań azjatyckich, po zupie czas na drugie danie. Wygląda na to, że pogoda się klaruje, temperatury rosną, wiec jedzenie powinno być lekkostrawne i nie tłuste. I takie właśnie danie dziś proponuję.

KURCZAK Z LOTOSEM LUB BAMBUSEM

50 – 60 dag piersi z kurczaka
30 dag korzeni lotosu lub bambusa pokrojonego w słupki osączonego z zalewy.
Grzyby Mun – spora garść
1 cebula
Sos sojowy jasny – 3 – 4 łyżki
Sos ostrygowy – 2 – 3 łyżki
1 łyżeczka cukru
Czysta wódka – 2 łyżki
4 duże ząbki czosnku
1 czerwone chili lub ostra ostra suszona papryka w płatkach
20 g obranego imbiru
Olej

Sos: 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 łyżeczki sosu sojowego, 4 łyżki wazowe zimnej wody.

Mięso pokroić w paseczki, wlać olej, wódkę, sos sojowy, ostrygowy, dodać rozgnieciony czosnek, cukier i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania co najmniej na 30 min. (im dłużej tym lepiej).
Grzyby mun namoczyć w letniej wodzie. Jak napęcznieją odcisnąć i pokroić w jak najcieńsze paseczki.
Do mięsa dodać grzyby, pokrojone w drobną kosteczkę, pozbawione pestek  chili lub suszoną paprykę i smażyć na 1 łyżce oleju do lekkiego zarumienienia na ostrym ogniu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w dość grubą kostkę cebulę, imbir pokrojony na cieniutkie paseczki, bambus osączony z zalewy lub lotos pokrojony na skośne krótkie paski. Smażyć jeszcze ok. 5 min. Następnie stopniowo dolewać sos, ciągle mieszając, aż potrawa osiągnie kremową konsystencję. W razie potrzeby doprawić solą lub sosem sojowym.



Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makronem sojowym z surówką z białej kapusty.
 ****
Smacznego,
Ana
****


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz