NA AZJATYCKĄ
NUTĘ
Ciągnąc dalej temat dań azjatyckich, po zupie czas na drugie
danie. Wygląda na to, że pogoda się klaruje, temperatury rosną, wiec jedzenie
powinno być lekkostrawne i nie tłuste. I takie właśnie danie dziś proponuję.
KURCZAK Z LOTOSEM LUB
BAMBUSEM
50 – 60 dag piersi z kurczaka
30 dag korzeni lotosu lub bambusa pokrojonego w słupki
osączonego z zalewy.
Grzyby Mun – spora garść
1 cebula
Sos sojowy jasny – 3 – 4 łyżki
Sos ostrygowy – 2 – 3 łyżki
1 łyżeczka cukru
Czysta wódka – 2 łyżki
4 duże ząbki czosnku
1 czerwone chili lub ostra ostra suszona papryka w płatkach
20 g
obranego imbiru
Olej
Sos: 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2
łyżeczki sosu sojowego, 4 łyżki wazowe zimnej wody.
Mięso pokroić w paseczki, wlać olej, wódkę, sos sojowy,
ostrygowy, dodać rozgnieciony czosnek, cukier i wymieszać. Odstawić w chłodne
miejsce do zamarynowania co najmniej na 30 min. (im dłużej tym lepiej).
Grzyby mun namoczyć w letniej wodzie. Jak napęcznieją
odcisnąć i pokroić w jak najcieńsze paseczki.
Do mięsa dodać grzyby, pokrojone w drobną kosteczkę,
pozbawione pestek chili lub suszoną
paprykę i smażyć na 1 łyżce oleju do lekkiego zarumienienia na ostrym ogniu.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w dość grubą kostkę cebulę, imbir pokrojony
na cieniutkie paseczki, bambus osączony z zalewy lub lotos pokrojony na skośne
krótkie paski. Smażyć jeszcze ok. 5 min. Następnie stopniowo dolewać sos,
ciągle mieszając, aż potrawa osiągnie kremową konsystencję. W razie potrzeby doprawić
solą lub sosem sojowym.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makronem sojowym z
surówką z białej kapusty.
****
Smacznego,
Ana
****
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz