SEZON NA SZPARAGI
Nie trwa długo, więc wykorzystajmy
je, aby choć raz, zrobić jakieś danie ze szparagami w roli głównej. Nie wszyscy
je lubią, ale w towarzystwie dobrze dobranych dodatków, przekonają tych, którzy
mają wątpliwości. Dziś proponuję tartę ze szparagami
i łososiem.
TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI POD
BESZAMELEM
Ciasta na tartę i wykonanie –
patrz tarta z cukinią. KLIK
Do ciasta można dodać 1 płaską
łyżeczkę proszku.
25 dag wędzonego łososia (może
być tak zwany sałatkowy w kawałkach)
1 pęczek zielonych szparagów.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl. mleka
Sól, świeżo zmielony pieprz i
gałka muszkatołowa.
2 garście startego sera żółtego.
Przygotowujemy szparagi,
odłamujemy końcówki wyginając łodygę (sama pęknie w odpowiednim miejscu. Jeśli
są młode pozbywamy się tylko łusek z łodygi, jeśli starsze cienko obieramy
całe. Wkładamy na 2 min. do wrzącej osolonej wody. Odcinamy górę a łodygę
kroimy na ok. 1,5 cm.
Kawałki.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Robimy jasną zasmażkę z masła i mąki, mieszamy z mlekiem i szybko rozprowadzamy
aby nie było grudek, jeśli zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Doprawiamy do smaku
solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy ser żółty i mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia sera.
Na podpieczone ciasto wykładamy
pokrojone łodygi szparagowe i polewamy połową sosu. Następnie kroimy łososia na
małe kawałki i wykładamy na szparagi, układamy na nim uprzednio ścięte
szparagowe główki i zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 35 min. do
zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika musimy
dać tarcie nieco przestygną aby sos nie był zbyt płynny – ok. 20 min.
SMACZNEGO !
Ana
****
zapieczone wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, choć zastanawiam się jak smakuje takie połączenie.
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje. Muszę w końcu zaopatrzyć się w odpowiednią formę i upiec jakąś tartę :D
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu zbieram się do zrobienia szparagów, ta tarta wygląda wyśmienicie! muszę koniecznie wypróbować ten sposób!
OdpowiedzUsuń