4.06.2012

Sezon na szparagi


SEZON NA SZPARAGI

Nie trwa długo, więc wykorzystajmy je, aby choć raz, zrobić jakieś danie ze szparagami w roli głównej. Nie wszyscy je lubią, ale w towarzystwie dobrze dobranych dodatków, przekonają tych, którzy mają wątpliwości. Dziś proponuję tartę ze szparagami i łososiem.

TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI POD BESZAMELEM

Ciasta na tartę i wykonanie – patrz tarta z cukinią.  KLIK

Do ciasta można dodać 1 płaską łyżeczkę proszku.

25 dag wędzonego łososia (może być tak zwany sałatkowy w kawałkach)
1 pęczek zielonych szparagów.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szkl. mleka
Sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa.
2 garście startego sera żółtego.

Przygotowujemy szparagi, odłamujemy końcówki wyginając łodygę (sama pęknie w odpowiednim miejscu. Jeśli są młode pozbywamy się tylko łusek z łodygi, jeśli starsze cienko obieramy całe. Wkładamy na 2 min. do wrzącej osolonej wody. Odcinamy górę a łodygę kroimy na ok. 1,5 cm. Kawałki.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Robimy jasną zasmażkę z masła i mąki, mieszamy z mlekiem i szybko rozprowadzamy aby nie było grudek, jeśli zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy ser żółty i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera.
Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone łodygi szparagowe i polewamy połową sosu. Następnie kroimy łososia na małe kawałki i wykładamy na szparagi, układamy na nim uprzednio ścięte szparagowe główki i zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 35 min. do zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika musimy dać tarcie nieco przestygną aby sos nie był zbyt płynny – ok. 20 min.



SMACZNEGO !
Ana
 ****


4 komentarze:

  1. zapieczone wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, choć zastanawiam się jak smakuje takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie się prezentuje. Muszę w końcu zaopatrzyć się w odpowiednią formę i upiec jakąś tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia szparagów, ta tarta wygląda wyśmienicie! muszę koniecznie wypróbować ten sposób!

    OdpowiedzUsuń