ZUPY, ZUPY, ZUPY
Lubimy je, ale najchętniej gotujemy te tradycyjne, jak
pomidorowa, rosół, barszcz czerwony czy żurek. Można wymieniać długo, ale
dlaczego nie spróbować czegoś nowego?
Zupy jada się w prawie każdym zakątku świata, więc zachęcam
by w nasze talerze wlać nieco egzotyki. Bardzo polecam tajską zupę z
kurczakiem, jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, szybka do wykonania i naprawdę
wyśmienita !!!
TAJSKA ZUPA Z
KURCZAKIEM I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
30 – 35 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 szalotki
2 ząbki czosnku
25-30g czerwonej pasty curry
3 trawy cytrynowe lub łyżeczka suszonej
1 puszka (400ml) mleka kokosowego
5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
2, 5 łyżki sosu rybnego
25 dag zielonej fasolki szparagowej
1 duży słodki ziemniak (batat) lub w razie braku, zwykły
polski
10 dag makaronu ryżowego
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki.
Na rozgrzanym oleju obsmaż posiekane szalotki, czosnek i
trawę cytrynową (tylko biała część). Po
1 min. dodaj pastę curry, przesmaż chwilę a następnie dodaj nieco mleka
kokosowego i smaż do rozpuszczenia pasty. Następnie wszystko włóż do garnka
dodaj resztę mleka, bulion, sos rybny i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu
dodaj pokrojoną w paseczki pierś i gotuj 10 min. Po 10 min. dodaj pokrojonego w
drobną kostkę ziemniaka i znowu gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj ugotowaną
wcześniej i pokrojoną w nieduże kawałki, fasolkę szparagową i zagotuj.
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Na dno talerzy nakładaj makaron, zalej zupą, posyp dużą
ilością zieleniny.
SMACZNEGO,
Ana
*****
Uwielbiam każdego rodzaju zupy Twoja też prezentuje się znakomicie:)
OdpowiedzUsuń