06.08.2012

Tarta z kurkami, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową

KONIEC SEZONU NA KURKI
Już coraz mniej widać ich na targowiskach, więc zachęcam do zakończenia sezonu pyszną tartą. Będzie smakowała jeszcze lepiej jeśli wybierzemy się do lasu i własnoręcznie poszukamy tych wspaniałych grzybów. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości wybierzmy się czym prędzej na najbliższy bazarek i sprawmy sobie kurkową ucztę.



TARTA Z KURKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Ciasto i sos beszamelowy – patrz tarta z łososiem i szparagami KLIK!

½ kg kurek – solimy i obsmażamy na maśle
30 dag zielonej fasolki szparagowej – kroimy na kawałki i gotujemy na pół twardo.
Słoiczek suszonych pomidorów w oleju – kroimy w cienkie paseczki.
Pęczek dymki – kroimy szczypior wraz z cebulką.

Wszystkie składniki mieszamy z sosem beszamelowym, który doprawiamy pieprzem grubo zmielonym i tymiankiem.

Dno podpieczonego ciasta wysypujemy tartą bułką  i wykładamy przygotowany farsz.
Pieczemy ok. 30-35 min do zarumienienia wierzchu.
Po wyjęciu odstawiamy na 10-15 min.

SMACZNEGO,
Ana




*****

2 komentarze:

  1. fantastyczna! Lubię warzywne tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna, chyba muszę spróbować, bo nasz stary sposób na tartę z kurkami już się trochę znudził :)

    OdpowiedzUsuń