KONIEC SEZONU NA KURKI
Już coraz mniej widać ich na targowiskach, więc zachęcam do
zakończenia sezonu pyszną tartą. Będzie smakowała jeszcze lepiej jeśli
wybierzemy się do lasu i własnoręcznie poszukamy tych wspaniałych grzybów.
Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości wybierzmy się czym prędzej na
najbliższy bazarek i sprawmy sobie kurkową ucztę.
TARTA Z KURKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Ciasto i sos beszamelowy – patrz tarta z łososiem i
szparagami KLIK!
½ kg kurek – solimy i obsmażamy na maśle
30 dag zielonej fasolki szparagowej – kroimy na kawałki i
gotujemy na pół twardo.
Słoiczek suszonych pomidorów w oleju – kroimy w cienkie
paseczki.
Pęczek dymki – kroimy szczypior wraz z cebulką.
Wszystkie składniki mieszamy z sosem beszamelowym, który
doprawiamy pieprzem grubo zmielonym i tymiankiem.
Dno podpieczonego ciasta wysypujemy tartą bułką i wykładamy przygotowany farsz.
Pieczemy ok. 30-35 min do zarumienienia wierzchu.
Po wyjęciu odstawiamy na 10-15 min.
SMACZNEGO,
Ana
*****
fantastyczna! Lubię warzywne tarty!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, chyba muszę spróbować, bo nasz stary sposób na tartę z kurkami już się trochę znudził :)
OdpowiedzUsuń