21.08.2012

Tajska zupa z kurczakiem i słodkim ziemniakiem


ZUPY, ZUPY, ZUPY
Lubimy je, ale najchętniej gotujemy te tradycyjne, jak pomidorowa, rosół, barszcz czerwony czy żurek. Można wymieniać długo, ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego?
Zupy jada się w prawie każdym zakątku świata, więc zachęcam by w nasze talerze wlać nieco egzotyki. Bardzo polecam tajską zupę z kurczakiem, jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, szybka do wykonania i naprawdę wyśmienita !!!


TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
30 – 35 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 szalotki
2 ząbki czosnku
25-30g czerwonej pasty curry
3 trawy cytrynowe lub łyżeczka suszonej
1 puszka (400ml) mleka kokosowego
5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
2, 5 łyżki sosu rybnego
25 dag zielonej fasolki szparagowej
1 duży słodki ziemniak (batat) lub w razie braku, zwykły polski
10 dag makaronu ryżowego
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki.

Na rozgrzanym oleju obsmaż posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (tylko biała część).  Po 1 min. dodaj pastę curry, przesmaż chwilę a następnie dodaj nieco mleka kokosowego i smaż do rozpuszczenia pasty. Następnie wszystko włóż do garnka dodaj resztę mleka, bulion, sos rybny i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojoną w paseczki pierś i gotuj 10 min. Po 10 min. dodaj pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i znowu gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj ugotowaną wcześniej i pokrojoną w nieduże kawałki, fasolkę szparagową i zagotuj.
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Na dno talerzy nakładaj makaron, zalej zupą, posyp dużą ilością zieleniny.


SMACZNEGO,
Ana
*****

1 komentarz:

  1. Uwielbiam każdego rodzaju zupy Twoja też prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń