ŚWIĄTECZNY ZAPACH
PIERNIKA
Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego korzennego zapachu
połączonego ze smakiem śliwkowych powideł, najlepiej własnej produkcji. Polecam
piernik, który gości w moim domu od wielu lat. Jest prosty a dodatek marchwi
sprawia, że długo utrzymuje świeżość.
PIERNIK Z MARCHEWKĄ
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
10 gram przyprawy do piernika
10 gram przyprawy do piernika
½ kg marchewki
3 płaskie łyżeczki
sody
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
Szczypta soli
1,5 słoiczka powideł
śliwkowych
2 polewy czekoladowe
Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (takich jak na
placki ziemniaczane).
Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać mąkę, olej,
marchew, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę i sól. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Przełożyć do dwóch długich form keksowych wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
tartą bułką. Piec ok. 1 godz. 15-20 min. najpierw w temperaturze 150 st. aż wyrośnie a
wierzch zacznie lekko pękać. Następnie zwiększamy temperaturę do 175 st. i pieczemy do
suchego patyczka.
Po przestygnięciu kroimy ciasta na 3 części i smarujemy
powidłami. Polewy przegotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewamy
ciasta.
SMACZNEGO,
Ana
***********
U mnie dziś podobny piernik, fajny pomysł z powidłami :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować ten przepis:) Życzę wesołych świąt i zapraszam do mnie:D http://anett-monikk.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńO, szkoda, że tak późno znalazłam Twojego bloga, chętnie bym sobie czegoś takiego skosztowała :) Ale myślę,że jak po świętach to wykonam, to nie będzie rozpaczy
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam!