21.12.2012

Świąteczny zapach piernika z marchewką


ŚWIĄTECZNY ZAPACH PIERNIKA

Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego korzennego zapachu połączonego ze smakiem śliwkowych powideł, najlepiej własnej produkcji. Polecam piernik, który gości w moim domu od wielu lat. Jest prosty a dodatek marchwi sprawia, że długo utrzymuje świeżość.


PIERNIK Z MARCHEWKĄ
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
10 gram przyprawy do piernika
½ kg marchewki
3 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1,5 słoiczka powideł śliwkowych
2 polewy czekoladowe

Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane).
Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać mąkę, olej, marchew, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę i sól. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do dwóch długich form keksowych wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piec ok. 1 godz. 15-20 min. najpierw w temperaturze 150 st. aż wyrośnie a wierzch zacznie lekko pękać. Następnie zwiększamy temperaturę do 175 st. i pieczemy do suchego patyczka.
Po przestygnięciu kroimy ciasta na 3 części i smarujemy powidłami. Polewy przegotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewamy ciasta.


SMACZNEGO,
Ana
 ***********

3 komentarze:

  1. U mnie dziś podobny piernik, fajny pomysł z powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować ten przepis:) Życzę wesołych świąt i zapraszam do mnie:D http://anett-monikk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O, szkoda, że tak późno znalazłam Twojego bloga, chętnie bym sobie czegoś takiego skosztowała :) Ale myślę,że jak po świętach to wykonam, to nie będzie rozpaczy
    Obserwuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń