PIECZEŃ WIEPRZOWA JAK
Z DZIKA
Powoli idą Święta a wiadomo, że taka niecodzienna pieczeń,
którą robimy tylko raz lub dwa razy do roku to danie niezbędne w ten magiczny
czas. Polecam wieprzowinę, ale nie taką zwykłą lecz z nutą dziczyzny.
WIEPRZOWINA a'la dzik
1, 5 kg szynki wieprzowej lub
karkówki.
2 łyżki smalcu
½ łyżeczki świeżo
zmielonego jałowca
3 cebule
Marynata:
½ szklanki octu winnego
½ szklanki białego wytrawnego wina
20 ziaren jałowca
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
2 liście laurowe
Sok i skórka z połowy cytryny
½ łyżeczki cukru
Sos:
2 łyżki powideł z głogu lub śliwek
Szklanka bulionu
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka smalcu lub oleju.
Mięso mocno wygnieść rękoma, włożyć do kamiennego garnka,
obłożyć plastrami cebuli i zalać gorącą marynatą. Obciążyć i wynieść w chłodne
miejsce na 4-6 dni. Codziennie obracać.
Wyjąć z marynaty po 4 lub 6 dniach, osuszyć, natrzeć solą i obsmażyć na smalcu.
Marynatę przecedzić. W małym rondelku stopić łyżkę tłuszczu, wymieszać z
jałowcem i polać mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1,5godz. w
temp. 180 st.
W trakcie pieczenia polewać przecedzoną marynatą.
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, wsypać mąkę i zrobić
białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować na małym ogniu aż
zgęstnieje. Dodać sos z pieczeni i powidła, dokładnie wymieszać.
Mięso po upieczeniu odstawić na kilka minut, następnie
pokroić na plastry, ułożyć na żaroodpornym półmisku i polać sosem. Wstawić na 5
minut do rozgrzanego piekarnika.
Pozostały sos podać w sosjerce.
SMACZNEGO !
Ana
*****
fajne:) ale co dzik to dzik!
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa efektu choc praktycznie wiem ze za pomoca przypraw duzo. mozna zdzialac. pyszny pomysl
OdpowiedzUsuń