13.12.2012

Wieprzowina a'la dzik

PIECZEŃ WIEPRZOWA JAK Z DZIKA
Powoli idą Święta a wiadomo, że taka niecodzienna pieczeń, którą robimy tylko raz lub dwa razy do roku to danie niezbędne w ten magiczny czas. Polecam wieprzowinę, ale nie taką zwykłą lecz z nutą dziczyzny.


WIEPRZOWINA a'la dzik
1, 5 kg szynki wieprzowej lub karkówki.
2 łyżki smalcu
½ łyżeczki świeżo zmielonego jałowca
3  cebule

Marynata:
½ szklanki octu winnego
½ szklanki białego wytrawnego wina
20 ziaren jałowca
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
2 liście  laurowe
Sok i skórka z połowy cytryny
½ łyżeczki cukru

Sos:
2 łyżki powideł z głogu lub śliwek
Szklanka bulionu
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka smalcu lub oleju.


Mięso mocno wygnieść rękoma, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plastrami cebuli i zalać gorącą marynatą. Obciążyć i wynieść w chłodne miejsce na 4-6  dni. Codziennie obracać. Wyjąć z marynaty po 4 lub 6 dniach, osuszyć, natrzeć solą i obsmażyć na smalcu. Marynatę przecedzić. W małym rondelku stopić łyżkę tłuszczu, wymieszać z jałowcem i polać mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1,5godz. w temp. 180 st. W trakcie pieczenia polewać przecedzoną marynatą.
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodać sos z pieczeni i powidła, dokładnie wymieszać.
Mięso po upieczeniu odstawić na kilka minut, następnie pokroić na plastry, ułożyć na żaroodpornym półmisku i polać sosem. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
Pozostały sos podać w sosjerce.

SMACZNEGO !
Ana
*****

2 komentarze:

  1. jestem ciekawa efektu choc praktycznie wiem ze za pomoca przypraw duzo. mozna zdzialac. pyszny pomysl

    OdpowiedzUsuń