ŚWIĄTECZNA ROLADA W
WŁOSKIM STYLU
Zróbmy wyjątek i odstąpmy choć na jeden posiłek od
tradycyjnych polskich potraw, na rzecz oryginalnego smaku tej rolady, jakby
prosto w włoskiej restauracji.
ROLADA WOŁOWA LUB INDYCZA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
(Ok. 10 dużych porcji)
1,20 – 1,30
kg polędwicy wołowej lub mięsa na pieczeń ewentualnie
indyczej piersi
4 duże ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
35 dag pieczarek
12-14 szt. suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki zielonych oliwek
3 łyżki czarnych oliwek
25 mozzarelli lub żółtego ostrego sera
Olej, sól, pieprz
Mieszanka ziół włoskich firmy Kotanyi
Posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki podsmaż na oleju i
odstaw do ostygnięcia. Suszone pomidory
pokrój w paseczki, oliwki w plasterki a ser w drobną kostkę i połącz wszystkie
składniki farszu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Polędwicę natnij i
otwórz jak książkę, przykryj folią spożywczą i lekko zbij tłuczkiem. Jeśli
używasz mięsa na pieczeń lub indyczego musisz postarać się uformować z niego
prostokąt. Mięso posól i posyp pieprzem. Mięsa indycze posyp również
sproszkowaną papryką. Farsz wyłóż na środek mięsa i zwiń, obwiąż nicią lub
sznurkiem i dodatkowo zepnij wykałaczkami.
Mięso włóż w rękaw do pieczenia a następnie do żaroodpornego
naczynia. Rękaw nakłuj z wierzchu w kilku miejscach.. Piecz w temp. 180 – 190 st. ok. 1godz. 20 min. w
przypadku indyka i mięsa pieczeniowego. Polędwicę wołową piecz ok. 40 min.w
temp. 220 st.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw roladę na 15 min. aby odpoczęła. Sos powstały
podczas pieczenia zagęść i polej nim pokrojoną w grube plastry roladę, resztę
przelej do sosjerki. Podaj z pieczonymi ziemniakami oraz delikatną surówką,
która nie przyćmi aromatu rolady.
(np. z kapusty pekińskiej, pomarańczy i suszonych moreli
SMACZNEGO
Ana
******
Jej wyglada nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuń