28.12.2012

Świąteczna rolada w włoskim stylu (indycza bądź wołowa)

ŚWIĄTECZNA ROLADA W WŁOSKIM STYLU
Zróbmy wyjątek i odstąpmy choć na jeden posiłek od tradycyjnych polskich potraw, na rzecz oryginalnego smaku tej rolady, jakby prosto w włoskiej restauracji. 


ROLADA WOŁOWA LUB INDYCZA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
(Ok. 10 dużych porcji)

1,20 – 1,30 kg polędwicy wołowej lub mięsa na pieczeń ewentualnie indyczej piersi
4 duże ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
35 dag pieczarek
12-14 szt. suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki zielonych oliwek
3 łyżki czarnych oliwek
25 mozzarelli lub żółtego ostrego sera
Olej, sól, pieprz
Mieszanka ziół włoskich firmy Kotanyi


Posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki podsmaż na oleju i odstaw do ostygnięcia.  Suszone pomidory pokrój w paseczki, oliwki w plasterki a ser w drobną kostkę i połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Polędwicę natnij i otwórz jak książkę, przykryj folią spożywczą i lekko zbij tłuczkiem. Jeśli używasz mięsa na pieczeń lub indyczego musisz postarać się uformować z niego prostokąt. Mięso posól i posyp pieprzem. Mięsa indycze posyp również sproszkowaną papryką. Farsz wyłóż na środek mięsa i zwiń, obwiąż nicią lub sznurkiem i dodatkowo zepnij wykałaczkami.

Mięso włóż w rękaw do pieczenia a następnie do żaroodpornego naczynia. Rękaw nakłuj z wierzchu w kilku miejscach.. Piecz w temp. 180 – 190 st. ok. 1godz. 20 min. w przypadku indyka i mięsa pieczeniowego. Polędwicę wołową piecz ok. 40 min.w temp. 220 st. Po wyjęciu z piekarnika odstaw roladę na 15 min. aby odpoczęła. Sos powstały podczas pieczenia zagęść i polej nim pokrojoną w grube plastry roladę, resztę przelej do sosjerki. Podaj z pieczonymi ziemniakami oraz delikatną surówką, która nie przyćmi aromatu rolady.
(np. z kapusty pekińskiej, pomarańczy i suszonych moreli

SMACZNEGO
Ana
******

1 komentarz: