28.02.2012

Błyskawiczna napoleonka bez pieczenia


Coś słodkiego dla wszystkich, którym brakuje czasu.

Dziś proponuję ciastka, których wykonanie zabierze nam maksimum 30 min. Nie potrzebne są żadne zdolności cukiernicze tylko kilka produktów, które zazwyczaj znajdziemy w każdym domu.
A mówię o:

Błyskawiczne napoleonki bez pieczenia

5 szklanek mleka (jedną szklankę można zastąpić wodą)
1 opk. budyniu śmietankowego bez cukru
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny Kasi
1 aromat waniliowy lub śmietankowy (lub inny według uznania)
Herbatniki (najlepiej wieloziarniste)

Prostokątną blachę o wym. 25 x 36 cm. wykładamy herbatnikami.
4 szklanki mleka zagotowujemy z tłuszczem i cukrem. 1 szklankę mleka miksujemy z odrobiną soli, aromatem, żółtkami i mąką. Wlewamy do gotującego się mleka i szybko mieszamy do połączenia się składników. Od zagotowania gotujemy ok. 2 min. stale mieszając. Wykładamy na herbatniki i równamy powierzchnię. Przykrywamy herbatnikami, które dociskamy do masy. Jak ostygnie wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na porcje.

Smacznego! Ana






















****


3 komentarze:

  1. Super pomysł na szybkie i smaczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojć, muszę przyznać, ze kompletnie nie wyszło mi to ciasto. Robiłam w weekend i nie wiem zupełnie gdzie popełniłam błąd, ale masa w ogóle nie była tak stała jak na Twoim zdjęciu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Sama czasami je robię, jest pyyyszne!

    OdpowiedzUsuń