15.02.2012

ZAPIEKANKA MIĘSNO-MAKARONOWO-WARZYWNA

POCHWAŁA ZAPIEKANEK

Gorąco zachęcam do robienia zapiekanek. Jeśli użyjemy do nich odpowiednio skomponowanych produktów, nie resztek pozostałych po innych posiłkach, będą pełnowartościowym daniem. Są smaczne, łatwe do zrobienia i odgrzania, nie mogą się nie udać.
Dziś proponuję jako danie obiadowe, zapiekankę z makaronu, mięsa i warzyw.


ZAPIEKANKA MIĘSNO – MAKARONOWO -WARZYWNA.
(na ok. 6 porcji)

300g makaronu Penne (zwykłego lub z mąki pełnoziarnistej)
500g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina, wieprzowo-wołowe)
2 duże czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek dymki
500 ml śmietany UHT 12%
4 jajka
Łyżka mąki ziemniaczanej
Keczup ostry
Oliwa, ser żółty.
1 kostka rosołowa drobiowa, sól, pieprz,
Bazylia, rozmaryn, tymianek (po łyżeczce)


Gotujemy makaron al dente. Formę do zapiekania (prostokątna o wym. ok. 22 x 32 cm) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.

Na dno układamy pojedynczą warstwę makaronu. 

Przygotowujemy farsz. Mięso przesmażamy na oleju z cebulą do lekkiego zarumienienia mięsa. W trakcie smażenia rozdzielamy widelcem duże grudki mięsa. Dodajemy paprykę pokrojoną w niedużą kostkę i smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy kukurydzę i groszek (bez płynu) oraz przyprawy i keczup do smaku.

Chwilę smażymy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrojoną dymką. Połowę farszu wykładamy na makaron i układamy warstwę makaronu. Reszta farszu wędruje na wierzch zapiekanki. 

Miksujemy śmietanę z jajkami i mąką ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością w/w ziół. Delikatnie i powoli zalewamy zapiekankę, pozwalając płynowi wypełnić wolne przestrzenie w makaronie.

Pieczemy ok. 45 min. w temp. 200 st.

Po ok. 30 min. posypujemy wierzch zapiekanki startym serem.

Smacznego, Ana 


2 komentarze:

  1. Takie zapiekanki mogę jeść ciągle. Ilość pysznych wariacji jest nieskończona :D

    OdpowiedzUsuń