23.04.2012

Makaron z pomidorami, kurczakiem i selerem naciowym


MAKARONOWA KOMPOZYCJA CZY DANIE? – TRZY W JEDNYM

Zawierają węglowodany, białka i zazwyczaj warzywa, czyli wszystko, co drugie danie obiadowe, ale są łatwiejsze i mniej czasochłonne w przygotowaniu. Możemy je zabrać do pracy bo łatwo je odgrzać w mikrofali. Dodatki możemy komponować według własnych pomysłów. Proponuję używać makaronów wieloziarnistych, są zdrowsze i mniej kaloryczne.

MAKARON Z POMIDORAMI, KURCZAKIEM I SELEREM NACIOWYM

1 op. makaronu wieloziarnistego np. świderki.
1 pierś kurczaka
2 op. całych pomidorów w puszcze.
4 łodygi selera naciowego.
2 średnie marchewki.
Olej
4 łyżki pestek dyni.
Bazylia.

Pierś pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać seler pokrojony w cienkie plasterki i krótko podsmażyć. Makaron ugotować al dente. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach, przesmażyć na oleju dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą, pogotować 5 min. doprawić solą pieprzem, bazylią suszoną lub ew. innymi przyprawami według własnego uznania.

Do makaronu dodać kurczaka z selerem oraz sos pomidorowy i delikatnie wymieszać.

Pestki dyni usmażyć na patelni i posypać danie po wierzchu. Można posypać po wierzchu świeżą bazylią. 

****
 

2 komentarze: