31.07.2012

Gryczane naleśniki - wariant III ( na kolację )


Farsz III kolacyjny
2-4 średnie pomidory
1 średnia cebula
Garść czarnych lub zielonych oliwek
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
Garść startego żółtego sera.
Zioła prowansalskie, sól

Pomidory obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę, chili, czosnek i oliwki pokrojone w krążki, przyprawiamy ziołami i solą. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania soku. Zdejmujemy z ognia, przestudzamy i mieszamy ze starym serem. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rurkę, układamy w żaroodpornym naczyniu, na każdy naleśnik kładziemy wiórki masła i posypujemy niewielką ilością startego sera. Zapiekamy w piekarniku do lekkiego zrumienienia się sera w temp. 200 st.



3 komentarze:

  1. dobre połączenie :) i jak smakowicie wyglądają... chyba mam pomysł na dzisiejszą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna zbieram się doo zrobienia naleśników gryczanych ! Swoja drogą w poznaniu jest rewelacyjna knajpa, której glówną specjalnością są właśnie takie naleśniki ;) zwie się Patio i szczerze można polecić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak będę w Poznaniu to koniecznie zajrzę :)

      Usuń